Duurzaam Inzetbaar – een leven lang

Duurzame Inzetbaarheid, je hoort er steeds over. Maar waar moet je beginnen? Vitaliteit? Langer door werken? Flexibel werken? Aandacht voor het samenwerken tussen verschillende leeftijdsgroepen?

Wanneer ben je eigenlijk duurzaam inzetbaar? Een voorbeeld is Tiny, de tante van mijn echtgenoot. Na het behalen van haar HBS diploma trad zij al snel in dienst van een bedrijf in de Rotterdamse haven, een familiebedrijf. Ze leerde het bedrijf goed kennen en weet als geen ander wat er te koop is, of wat er moet gebeuren om een goed bedrijfsresultaat te blijven halen. Ze kent iedereen binnen het bedrijf en ook de vele klanten, zorgt er voor dat bij bijzondere gebeurtenissen het bedrijf van zich laat horen en waardering toont aan de bijdrage die een collega heeft gegeven of aan de relatie met de klant. Ze is een gezellig mens en praat een hoop, maar weet heel goed welke informatie zij – in het belang van het bedrijf – voor zich moet houden.

Tiny voldoet niet aan alle aspecten die een persoon Duurzaam Inzetbaar maakt. Opleiding? Ze heeft een goede basis opleiding, maar heeft niet haar hele carrière gevuld met opleiding of training. Haar ‘gezond boeren verstand’ en haar ervaring binnen het bedrijf waren voldoende om haar aantrekkelijk te houden voor haar werkgever. Meerdere werkgevers? Nou niet dus, de afgelopen 50 jaar 1 werkgever.

Inmiddels is Tiny 72 jaar en – ook al verklaart bijna iedereen haar voor gek – ze werkt nog steeds voor haar bedrijf en met heel veel liefde en plezier.  En dat laatste, dat is nu wat Tiny zo duurzaam inzetbaar maakt. ‘De zaak’ en Tiny zijn met elkaar vergroeid; Tiny is flexibel genoeg gebleven om ook na haar pensioen nieuwe taken op zich te nemen en elke keer weer zich aan de veranderende werkelijkheid aan te passen.  Zij is er trots op (en wij ook) dat ze elk jaar weer door haar leidinggevende gevraagd wordt om ‘nog maar even te blijven’ en elke keer zegt ze bijna verontschuldigend: “Ach, ik blijf nog maar een jaartje. Het is wel gezellig en ze hebben me nog nodig”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s